Właściwe użytkowanie

Instrukcja użytkowania kuchni

Praca w kuchni oznacza obcowanie z wysokimi temperaturami, parą wodną, wilgocią. Ponadto wiele produktów spożywczych pozostawia silne plamy. Dzisiejsze materiały meblowe są co prawda odporne na większość z tych czynników, ale są pewne granice wynikające z właściwości tych materiałów.

  • Aby długo cieszyć się swoją kuchnią należy przestrzegać kilku istotnych wskazówek w obchodzeniu się z kuchnią.
  • Przy gotowaniu dbaj o dostateczne wietrzenie, aby para wodna nie kondensowała się na elementach meblowych.
  • Otwieraj zmywarkę dopiero po ok. 20 min od zakończenia programu, żeby para miała możliwość skondensowania się wewnątrz urządzenia.
  • Unikaj rozlewania wody.
  • Używaj pochłaniacza pary.

Ustal indywidualnie wydajność pochłaniacza wg parametrów pomieszczenia. Jako reguła powinna byc stosowana nastepująca formuła:

• Powierzchnia kuchni x wysokość kuchni x 6 = minimalna wydajność pochłaniacza w m sześciennych / h
• Powierzchnia kuchni x wysokość kuchni x 12 = maksymalna wydajność pochłaniacza w m sześciennych / h

Przykład:
powierzchnia kuchni = 12 m kw.
wysokość kuchni = 2,4 m
12 m kw. x 2,4 m x 6/h = 173 m szesc. / h (minimalna wydajność)
12 m kw. x 2,4 m x 12/h = 346 m szesc. / h (maksymalna wydajność)

  • Nie stawiaj ekspresu do kawy i czajnika pod szafkami wiszącymi. Długofalowo para wodna i temperatura szkodzą Twoim meblom.
  • Nie stawiaj gorących garnków bezpośrednio na blat lub inną część mebla bez użycia podstawki.  
  • Sprawdzaj regularnie odpływ kondensującej się wody w lodówce, żeby nie doszło do jego zatrzymania. Postępuj zgodnie z instrukcją obsługi lodówki.
  • Porcelana i naczynia kamionkowe mają od spodu niepowlekaną powierzchnię. Przy przesuwaniu po blacie mogą powstawać lekkie zarysowania.
  • Sprawdź od czasu do czasu temperaturę na krawędzi powierzchni drzwi piekarnika.
  • Wskazówka: Dopóki krawędź drzwi można dotknąć palcem, temperatura pozostaje poniżej 70 stopni Celsjusza i nagrzewanie się jest w normie. Jezeli nie – należy poprosić serwis o sprawdzenie szczelność drzwi piekarnika.
  • Nie krój bezpośrednio na blacie. Używaj deski do krojenia.

 

Wskazówki dotyczące pielegnacji:

Regularna pielęgnacja kuchni do zabudowy oznacza utrzymanie jej wartości i znacznie przedłuża jej życie. Dlatego utrzymuj swoją kuchnię w higienicznym stanie.

  • Używaj zasadniczo wyłącznie łagodnych i rozpuszczalnych w wodzie srodków czyszczących, które w swojej informacji o produkcie wyraźnie przeznaczone są do mebli kuchennych.
  • Używaj miękkiej szmatki lub gąbki. Nie używaj ścierek powodujących zarysowania.
  • Usuwaj zabrudzenia tak szybko, jak to możliwe. Świeże plamy dają się zazwyczaj lżej i najczęsciej w całości usunąć.
  • Po czyszczeniu wytrzyj powierzchnie do sucha.
  • W żadnym wypadku nie używaj rozpuszczalników, proszków do czyszczenia lub gąbek do czyszczenia garnków, ponieważ zniszczą powierzchnie tak silnie, ze przywrócenie jej do stanu pierwotnego będzie niemożliwe.
  • Nie używaj do czyszczenia pary wodnej pod ciśnieniem ani węża z woda.
Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!