Sposób zabudowy piekarnika

Piekarniki, w zależności od potrzeb, mogą być instalowane pod blatem lub na większej, dogodnej wysokości w zabudowie pionowej. Oba sposoby mają swoich zwolenników i oba wiążą się z konkretnymi uwarunkowaniami: zarówno ergonomicznymi, funkcjonalnymi, jak i estetycznymi. Zabudowanie piekarnika pod blatem daje logiczną podstawę do połączenia funkcji pieczenia z gotowaniem poprzez montaż płyty grzewczej w blacie powyżej. Ten najbardziej tradycyjny  zestaw wybierany jest najczęściej do niewielkich kuchni z ciągłą zabudową przyścienną. Natomiast przy większych pomieszczeniach i nowatorskich rozwiązaniach, szczególnie z układem wyspowym, chętnie stosowane jest obecnie rozdzielenie strefy gotowania i pieczenia. Piekarnik trafia wtedy do zabudowy pionowej, często w sąsiedztwie innych urządzeń, jak np. szuflada grzewcza, mikrofala, parowar itd. Aby stworzyć maksymalnie ergonomiczne warunki użytkowania, należy również zwrócić uwagę na odpowiedni system otwierania drzwi piekarnika. Modele z klasycznymi drzwiami uchylnymi nadają się do obu sposobów zabudowy, natomiast przy instalacji pod blatem warto wybrać piekarnik z wózkiem Cargo, a przy zabudowie wysokiej dobrze sprawdzają się piekarniki z drzwiami otwieranymi z boku.

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!