Pochłaniacz do komina a z filtrem węglowym

Poza świeżym powietrzem, najnowsze okapy dostarczają do kuchni komfort obsługi, wyjątkową jakość i futurystyczną estetykę. Dzięki nim nie trzeba stosować już żadnych ograniczeń kulinarnych i bez problemu można smażyć steki i ryby mając pewność, że wszelkie zapachy znikną bez śladu.

Każdy okap jest przystosowany do pracy w obiegu otwartym lub w obiegu zamkniętym – decyduje o tym możliwość podłączenia do kanału wentylacyjnego.
W obiegu otwartym wciągane powietrze kierowane jest systemem przewodów na zewnątrz – do komina lub innego ujścia wentylacyjnego. W budynkach wielorodzinnych często nie ma pozwolenia na montaż wyciągu w obiegu otwartym, czyli do „komina”. Wtedy należy zastosować okap pracujący w obiegu zamkniętym, który oczyszcza powietrze w filtrze odtłuszczającym i w filtrze aktywnym, a następnie kieruje je z powrotem do pomieszczenia. Niezależnie od tego, na jaki obieg się zdecydujesz, możesz liczyć na maksymalną efektywność ich działania.

Przy obiegu zamkniętym niezbędne jest dodatkowe wyposażenie urządzenia w zestaw startowy zawierający przepustnicę oraz filtr węglowy, którego zadaniem jest pochłanianie nieprzyjemnych zapachów. Przepustnica zabezpiecza przed cofaniem się powietrza podczas wymuszonej cyrkulacji. Do każdego modelu okapu pasuje konkretny zestaw. Można je kupić w sklepach AGD lub w serwisie fabrycznym.

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!