Badania niteczkowe

Model kuchni w aspekcie pracy w gospodarstwie domowym jako pierwsza zastosowała amerykańska ekonomistka Christine Frederick w 1913 roku. Prowadziła ona eksperymenty mające na celu poprawę efektywności gospodarstw domowych. To właśnie ona przeprowadziła w 1922 roku w USA badanie metodą niteczkową – kobiecie poruszającej się po kuchni przywiązywała nitkę i po ilości jej wykorzystania analizowała plan pomieszczenia i jego ergonomiczność.
Kolejną kobietą, która podjęła się prowadzeniem badań nad ergonomią praz w kuchni była Margarete Schutte – Lihotzky. Ta Wiedeńska architektka ze stoperem i miarką w dłoni chodziła za gospodyniami domowymi i odmierzała czas wykonywania poszczególnych czynności i odległości między trzema głównymi punktami w kuchni – zlewem, piecem i stołem.
W efekcie tych badań w 1927 r. powstał projekt tzw. kuchni frankfurckiej, przeznaczony do nowo budowanych mieszkań socjalnych we Frankfurcie nad Menem – pierwsza zabudowana, ergonomiczna kuchnia wyposażona w nowoczesne sprzęty, jak kuchenka gazowa oraz metalowy zlew. Dzięki Lihotzky kuchnie stały się wyspecjalizowanym miejscem pracy, ponieważ poddała plan kuchni logice codziennych czynności użytkownika.