Jak planować kuchnię, by pracowało się łatwo?

 Czy wiedzą Państwo, że:

  • Codziennie ponad 30 razy podchodzi się do stołu?
  • Więcej niż 80 razy dziennie otwiera się i zamyka szuflady oraz drzwi?
  • Dziennie wykonuje się ponad 50 czynności na blacie roboczym lub w zlewozmywaku jak np. krojenie chleba, płukanie warzyw, przygotowywanie deserów?

 

Jaka jest najkrótsza droga do dobrego początku dnia?

Praca w kuchni składa się w znacznej części z powtarzających się czynności. Projekt kuchni powinien uwzględnić zatem ich przebieg, by maksymalnie zmniejszyć odległości pokonywane między strefami, w których się one odbywają i tym samym skrócić czas ich realizacji.

Przygotowowywanie śniadania

Lubią Państwo, gdy wszystko jest w zasięgu ręki? Przechowujcie zatem swoje naczynia oraz produkty śniadaniowe blisko siebie, by codzienne, poranne rytuały przebiegały szybko i sprawnie. W ten sposób każdy poranek rozpocznie się miło i relaksująco.

 

Przygotowywanie potraw

Przechowujcie Państwo wszystko, co niezbędne do gotowania w pobliżu płyty kuchennej - np. garnki
z przykrywkami oraz sztućce robocze w szufladach pod płytą, a olej do smażenia i przyprawy w szufladzie
tuż obok. Gotowanie będzie przebiegać sprawniej!

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!