Strefy kuchni, czyli jak unikać nadkładania drogi

Podczas użytkowania jednej kuchni - a jest to przeciętnie 20 lat - wykonuje się miliony chwytów rękoma, niezliczone ilości skłonów i pokonuje odcinki, których suma jest równa drodze z Poznania do Neapolu. W sumie użytkownik kuchni spędza w niej w ciągu roku średnio 1 miesiąc. Dlatego właśnie ergonomia, w odniesieniu do fizycznego obciążenia ciała, odgrywa w kuchni istotną rolę. Prawidłowe ustawienie stref pracy w kuchni skraca do minimum pokonywane odcinki i ułatwia przebieg pracy.

Jak uniknąć nadkładania drogi? Przez przyporządkowanie szafek do zdefiniowanych 5 stref i ustawienie ich w prawidłowej kolejności.

 

Strefa zapasów

W każdej kuchni potrzebne jest miejsce w którym przechowuje się zapasy żywności. Powinno ono znajdować się jak najbliżej wejścia, aby łatwo było umieścić w niej zakupy. Pojemność strefy zapasów zależy od wielkości rodziny i od częstotliwości robienia zakupów. W jej skład wchodzą: chłodziarka, zamrażarka oraz szafa do przechowywania żywności nie wymagającej warunków chłodniczych. Czasami wystarczy tylko szuflada na zapasy w dolnej szafce i niewielka chłodziarko-zamrażarka, jednak duża rodzina potrzebuje wysokiego cargo lub szafy wysokiej z szufladami wewnętrznymi oraz oddzielnej chłodziarki i zamrażarki. Przydaje się też wąskie cargo na wino lub inne napoje.

Strefa przechowywania

To miejsce w kuchni w którym przechowujemy sztućce, talerze, kubki, filiżanki, szklanki i kieliszki. Konieczna jest więc szuflada na sztućce, szuflada na talerze. To jedyne miejsce w kuchni w którym uzasadniona jest szafka wisząca – na szklani, filiżanki, kubki i kieliszki.

W funkcjonalnych kuchniach rezygnuje się z półek w szafkach dolnych. Półka wymaga schylania, klękania, a nawet wyciągania części zawartości na podłogę. Pomyśl, czy w ciągu 20 lat życia kuchni użytkownik będzie miał na to siły i zdrowie? Szuflady z pełnym wysuwem gwarantują wygodny wgląd i optymalny dostęp. A przy tym otwierają i zamykają się lekko, płynnie i bezszelestnie. Zawsze wyposażone są w odpowiednią organizację wewnętrzną, aby zapewnić porządek, który jest częścią życia kuchennego.

Nowoczesne szafki wiszące wyposażone są w podnośniki klapowe zamiast drzwi na zawiasach. Są one bezpieczniejsze w użytkowaniu – o otwarty front nie sposób uderzyć się głową. Nawet duże i ciężkie fronty otwierają i zamykają się płynnie i bezszelestnie, jakby siła grawitacji nie istniała. Ponadto pozwalają one przenieść estetykę szerokich i niskich frontów szuflad do górnej zabudowy. Do wyboru są cztery systemy: uchylno-łamane, uchylne, nachodzące i równoległe – każdy o nieco innym przeznaczeniu i możliwościach. Dodatkową wygodą jest elektryczne otwieranie tych frontów.

Strefa zmywania

Strefa zmywania to jedna z najczęściej eksploatowanych stref w kuchni. Zlewozmywak to dzisiaj miejsce, w którym opłukuje się żywność. Funkcję zmywania naczyń przejęła zmywarka, która pozwala oszczędzić czas, wodę i energię. Dzięki niej użytkownik kuchni dostaje w prezencie dwa tygodnie w roku, czyli dodatkowy urlop. Zmywarka to również higiena – nie sposób umyć naczynia w zlewozmywaku w temperaturze 60 stopni bez poparzenia dłoni. Warto zadbać, aby zmywarka była zabudowana na wygodnej wysokości, żeby przy jej załadowywaniu i rozpakowywaniu nie trzeba było się schylać. Nie zapomnijmy też o miejscu na detergenty i ścierki – po co mają psuć krajobraz kuchenny. Może to być wąskie cargo, szuflada pod zlewozmywakiem lub półka nad koszem.

Ograniczoność zasobów zmusza nas do recyklingu. Sortowanie odpadów to dziś konieczność. Projekt kuchni powinien to uwzględniać. Najlepiej sprawdzają się sortowniki umieszczone w szufladzie ze wspólną pokrywą będącą jednocześnie półką. Szuflada śmietnikowa to najczęściej otwierana szuflada w kuchni, często kiedy ręce mamy brudne i pełne odpadków. Warto więc ułatwić sobie życie i wyposażyć ją w elektryczne wspomaganie otwierania. Ciekawym rozwiązaniem jest sortownik w narożniku.

Strefa przygotowywania

Właściwa obróbka żywności odbywa się w strefie przygotowywania. Dla wygodnej pracy potrzebny jest duży blat o długości 120 do 210 cm. Optymalna wysokość blatu roboczego to taka, przy której odległość ugiętego łokcia użytkownika od blatu wynosi od 10 do 15 cm. Reling na ścianie ze systemem półeczek i zawieszek zapewni, że najpotrzebniejsze rzeczy są zawsze pod ręką. W tej strefie znajdują się również szuflady na przyprawy oraz deski i noże do krojenia. Szafa żaluzjowa jest dobrą kryjówką dla drobnych sprzętów, jak ekspres do kawy, toster czy też czajnik.

Blat w strefie przygotowywania powinien być dobrze oświetlony, aby zapewnić ergonomiczne i bezpieczne warunki pracy. O oświetleniu należy pomyśleć już podczas projektowania kuchni. Estetyczne oświetlenie, to takie, które na etapie produkcji jest zintegrowane z meblem. Markowi producenci mebli, dbający o zdrowie użytkownika,  stosują tylko oświetlenie bezpieczne i dobrej jakości. Świadomy projektant przemyśli wszystkie parametry światła, takie jak jego ilość mierzona w luxach adekwatna do wykonywanych czynności, temperaturę barwową w stopniach Kelvina wpływającą na nastrój w pomieszczeniu czy też wskaźnik oddania barw mierzony w Ra. Innych parametrów wymaga oświetlenie techniczne, a innych dekoracyjne.

Strefa gotowania i pieczenia

W kuchni liczy się każda minuta, dlatego tak ważne jest wsparcie, które zapewni odpowiedni sprzęt. Sporym ułatwieniem w piekarnikach jest system inteligentnych sensorów, które rozpoznają kiedy ciasto jest gotowe lub odpowiadają za kontrolę przygotowania potraw. W funkcjonalnej kuchni, dzięki procesowi samoczyszczenia, piekarniki potrafią same po sobie posprzątać. Osoby, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę lub nie są miłośnikami gotowania mogą wykorzystać piekarniki z funkcją mikrofali. Każdy kto interesuje się zdrowym gotowaniem, nie może zapomnieć o jednym z ważniejszych sposobów na przygotowanie dania - gotowaniu na parze. Jest to jedna z najstarszych metod stosowanych w kuchni która ma odzwierciedlenie w nowoczesnych piekarnikach. Cichy okap o odpowiednio dobranej wydajności pozwoli nam uniknąć przykrych zapachów.

Każdy centymetr kwadratowy kuchni jest cenny, a prawie każda kuchnia ma do zagospodarowania jakiś narożnik. Często  wykorzystywany on jest jako części strefy gotowania – na garnki, miski . Czasy trudno dostępnych półek typu „karuzela” należą już do przeszłości. Wygodny dostęp do przedmiotów zmagazynowanych w narożniku zapewniają półki i carga, które dzięki przemyślanym mechanizmom wysuwają się w całości i pozwalają wykorzystać całą przestrzeń narożnika. Również szuflada narożnikowa jest tym rozwiązaniem, które efektywnie wykorzystuje przestrzeń na kilku poziomach i zapewnia łatwą dostępność.

Gdy strefy są planowane zgodnie ze wskazówkami zegara (od lewej do prawej) to jest to kuchnia dla osoby praworęcznej. W przypadku osób leworęcznych, strefy powinny być ustawione odwrotnie.

Podsumowując: prawidłowo zaplanowane strefy w kuchni, zgodnie z ciągiem technologicznym jaki obowiązuje przy przygotowywaniu żywności, pozwalają oszczędzić 25 % drogi jaką pokonuje użytkownik, a więc nawet  500 km w skali życia jednej kuchni. Warto więc podczas projektowania jak najbardziej zbliżać się do tego modelu, na tyle, na ile warunki architektoniczne pozawalają. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest projektowanie kuchni już na etapie stanu surowego budowy, kiedy jeszcze swobodnie możemy decydować o rozmieszczeniu przyłączy. W późniejszych etapach wszelkie przeróbki będą po prostu droższe lub projekt kuchni nie będzie optymalny.

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!