Główne zasady funkcjonalnej kuchni

Zbędnego pokonywania drogi w kuchni można łatwo uniknąć, jeśli już na etapie jej projektowania przemyślimy czynności, jakie są w niej wykonywane oraz główne zastosowanie kuchni. Tak powstaną obszary pracy – zwane strefami, zawierające wszystkie niezbędne produkty i narzędzia do realizacji kuchennych czynności.
- Dobre zaopatrzenie
Przechowujcie Państwo zapasy w centralnym miejscu kuchni. Poukładajcie produkty tak, aby dostęp do nich był łatwy, a droga jak najkrótsza.
- Naczynia razem
Poukładajcie Państwo naczynia, sztućce i szklanki blisko siebie. W ten sposób nakrywani edo stołu będzie wygodniejsze. Jeśli w pobliżu znajduje się także zmywarka, czyste naczynia można szybciej uporządkować.
- Czysta sprawa
Podczas zmywania, czyszczenia czy wyrzucania śmieci ważna jest higiena. Szuflada pod zlewozmywakiem pozwoli przechowywać wszystko w sposób łatwo dostępny i higieniczny.
- Wszystko pod kontrolą
Idealnym miejscem dla blatu roboczego jest przestrzeń pomiędzy zlewozmywakiem a strefa gotowania. Zapewni ona Państwu najkrótszą drogę do zlewozmywaka, płyty kuchennej i kosza na śmieci. Również noże, deski do krojenia i przyprawy powinny znaleźć się w zasięgu ręki.
- Wokół płyty grzewczej
Patelnie, garnki, sztućce do gotowania itp. Poukładajcie Państwo możliwie najbliżej płyty grzewczej.
- Dla lubiących wypieki
Osoba, która lubi piec, potrzebuje więcej miejsca na przechowywanie dodatków oraz sprzętu. Warto wszystkie przybory i akcesoria do wypieków przechowywać razem w sposób łatwo dostępny.