Lista kontrolna – co w której strefie

W strefie zapasów powinny się znaleźć:               

  • Lodówka,
  • Zamrażarka,
  • Spiżarnia (np. w postaci wysokiej szafy z szufladami lub koszami cargo),
  • Szuflada cokołowa na skrzynki z napojami,
  • Regał na wino

Co przechowujemy?

  • Kawa, herbata, kakao
  • Płatki śniadaniowe
  • Makaron, ryż, kasze
  • Cukier, mąka
  • Słodycze, bakalie
  • Konserwy
  • Półprodukty
  • Produkty gotowe
  • Napoje
  • Artykuły spożywcze wymagające  chłodzenia

 

W strefie przechowywania powinniśmy umieścić:                      

  • Szafka wisząca na szkło (kieliszki, szklanki)
  • Szafka wisząca na zastawę kawową (filiżanki, spodki, kubki)
  • Szafka na pucharki deserowe
  • Szuflada na talerze codzienne
  • Szuflada na talerze okazjonalne („od święta”)
  • Szuflada na sztućce codzienne
  • Szuflada na sztućce okazjonalne („od święta”)
  • Szuflada na drobiazgi (przybory do pisania, szycia, drobne narzędzia, świece)
  • Blat do wstępnej obróbki żywności
  • Szuflada na naczynia dla niemowlęcia

 

W strefie zmywania powinniśmy pomyśleć o miejscu na:                      

  • Zlewozmywak
  • Zmywarkę
  • Baterię
  • Młynek do mielenia odpadów
  • Szafkę pod zlewozmywak
  • Szuflada lub cargo na środki czystości
  • Wieszak na ścierki
  • Segregatory odpadów
  • Mata antywodna na dno szafki zlewozmywakowej
  • Szuflady na worki na śmieci, ściereczki do naczyń, ręcznik papierowy

 

W strefie przygotowania powinny się znaleźć:                

  • Główny blat (min. 90 cm szerokości),
  • Szuflada na sztućce robocze (noże, cedzaki, itp.),
  • Miejsce na przyprawy,
  • Miejsce na najczęściej używane produkty spożywcze ( mąka, cukier, herbata, kawa, olej),
  • Drobny sprzęt (blender, miska, młynek),
  • Oświetlenie blatu roboczego zamontowane w szafkach wiszących nad blatem roboczym.

 

W strefie gotowania/ pieczenia niezbędnymi elementami są:                 

  • Płyta (lub kuchenka) gazowa/ elektryczna/ indukcyjna
  • Szafa do zabudowy piekarnika, mikrofalówki
  • Piekarnik
  • Pochłaniacz pary
  • Kuchenka mikrofalowa
  • Szuflada na blachy i ruszty do pieczenia (np. cokołowa)
  • Szuflady na garnki, patelnie i pokrywki
  • Miejsce na książki kucharskie

 

Dodatkowo w odpowiednio dużej przestrzeni możemy pomyśleć o strefie jadalnianej, w której można wstawić:          

  • Stół,
  • Krzesła,
  • Witryny,
  • Kredens na obrusy, serwety, wazony,
  • Barek na alkohole.
Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!