Barwa światła

Światło jest integralną częścią naszego świata, pomaga nam w funkcjonowaniu, a także ozdabia przestrzeń, w której przebywamy. Przyciąga spojrzenia oraz wprowadza w dobry nastrój, a także podkreśla charakter naszych mebli.

Dobierając lampy do danego wnętrza należy zwrócić uwagę, czy dostarczą one odpowiednią ilość oświetlenia. Jak można się domyślić, każde pomieszczenie, w zależności od swojej funkcji, wymaga  innej ilości światła. Dlatego w kuchni tak Istotnym parametrem jest wydajność oświetlenia, pozwala na określenie ilości emitowanego światła przy danej mocy (ilość emitowanego światła dzielona przez moc danego źródła lm/W=Lux). Dla użytkownika jest to jeden z najważniejszych parametrów opisujących oświetlenie, ilość luxów określa jak wyraźnie będziemy widzieć przedmioty na blacie kuchennym. Przykładowo, czytanie narzuca konieczność zapewnienia natężenia 300 lx (luksów), prace precyzyjne (np. szycie) aż 750 lx, zaś oglądanie telewizji czy wypoczywanie na kanapie – zaledwie kilkunastu czy kilkudziesięciu luksów. To zróżnicowanie rodzi potrzebę zastosowania różnych źródeł naświetlenia – głównej lampy, dodatkowych lampek (podłogowych, ściennych) czy kinkietów.

Ponadto, każde źródło światła powinno jak najrealniej odtwarzać prawdziwe kolory przedmiotów.

W kuchni szczególną uwagę należy zwrócić na efekty, jakie daje barwa światła. Funkcjonalność barwy np. ciepła barwa światła wprowadza nastrój relaksu, uspokaja.

Pamiętając powyższe sugestie pozostaje tylko wybrać pasujący nam styl i cieszyć się efektem.

Temperatura światła.

Odcień bieli światła określa temperatura barwowa (K) mierzona w stopniach Kelvina. Światło ciepłe ma temperaturę barwową poniżej 3300 K, a zimne powyżej 5000 K. W meblach bardzo często wykorzystuje się źródła światła o barwie neutralnej np. 4000K
Wskaźnik oddawania barw (Ra). Jego maksymalną wartość (100) przypisuje się światłu dziennemu. W kuchni sprawdzi się światło o Ra powyżej 80.
Ważne cyfry.Źródła światła są oznaczone trzycyfrowym kodem – pierwsza cyfra określa współczynnik oddawania barw, pozostałe temperaturę barwową. I tak świeże mięso w świetle 827 będzie soczyste i czerwone, a w barwie 960 będzie mało apetyczne ze względu na wysoką temperaturę barwową (60, czyli 6000 K).

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!