Wybierz język   
Polski

Blat i panele okalające

Musi być przede wszystkim odporny i trwały, bo codziennie narażony jest na szereg niebezpieczeństw. Zarysowania, wysoka temperatura, ostrze noża, ciecze – każdego dnia ma z nimi kontakt. Blat kuchenny. Musi być nie tylko trwały, ale także idealnie komponować się z kuchenną zabudową.

 

KAMIEŃ

Blaty z kamienia wyglądają bardzo efektownie. Na blaty najczęściej stosuje się granit, rzadziej marmur i trawertyn. Ze względu na ciężar mogą wymagać wzmocnionych konstrukcji szafek.

Na co dzień wystarczy przetrzeć blat wilgotną ściereczką. Do usuwania plam używa się specjalnych preparatów przeznaczonych d granitu, marmuru czy trawertynu. Blaty należy regularnie zabezpieczać impregnatami do kamienia – w pierwszym roku użytkowania co 3-4 miesiące, w kolejnych wystarczą dwa razy w roku.

Nie należy stosować na blaty preparatów zawierających kwasy (solny, cytrynowy, octowy), ponieważ pod ich wpływem kamień matowieje. Powłokę mogą również zniszczyć środki z sodą oczyszczoną, benzyną, acetonem.

Do niezaprzeczalnych zalet blatów z kamienia należy ich odporność na zarysowania oraz trwałość kolorów.

Do wad zaliczyć można trudność w obróbce, co ogranicza możliwości jego formowania, duży ciężar oraz stosunkowo wysoką cenę.

 

                   

 

DREWNO

Blaty kuchenne najczęściej są produkowane z drewna dębu, buku, brzozy, orzecha oraz gatunków egzotycznych, np. merbau i iroko. Drewno może być surowe, przygotowane do lakierowania, olejowania lub woskowania, albo może mieć już wykończoną powierzchnię, np. olejem.

Na co dzień blaty  z litego drewna wystarczy przecierać delikatną, wilgotną ściereczką z odrobiną łagodnego detergentu. Plamy z tłuszczu, wina i soków należy zmyć jak najszybciej, szczególnie gdy blat jest olejowany lub woskowany. Co pewien czas blaty olejowane i woskowane należy odświeżać, pokrywając ich powierzchnię olejem lub woskiem.

Głównymi zaletami blatów są naturalny wygląd, odporność na działanie wysokiej temperatury i wilgoci (szczególnie drewno egzotyczne), możliwość wielokrotnego odnawiania. Natomiast spośród wad możemy wymienić możliwość blaknięcia koloru oraz wyższą, niż przy standardowych (laminowanych) blatach cenę.

 

                

KONGLOMERAT

To mieszanka minerałów, pigmentów oraz żywic akrylowych. Dzięki pigmentom możemy uzyskać bogata paletę kolorów.

Blaty z konglomeratu wystarczy przecierać wilgotną ściereczką z odrobiną detergentu. Do usunięcia trudniejszych zabrudzeń można użyć powszechnie stosowanego mleczka do czyszczenia.

Do właściwości blatów w konglomeratu należą: dzięki łatwemu formowaniu tego materiału blaty mogą mieć przeróżne kształty, wypukłości, zaokrąglone krawędzie, można tworzyć duże powierzchnie dzięki możliwości łączenia bezspoinowego (blat połączony z parapetem i zlewozmywakiem), można również tworzyć fantazyjne formy. Materiał ten jest o ok. 20%lżejszy od kamienia, jego cena może być również niższa, ponadto jest cieplejszy od kamienia – przyjmuje temperaturę otoczenia. W przypadku uszkodzeń istnieje możliwość przeszlifowania go bez straty na jakości produktu.

       

                                              

 

LAMINOWANE

Zdecydowanie najpopularniejsze w naszych kuchniach. Produkuje się je z  płyty wiórowej pokrytej laminatem wysokociśnieniowym, który jest tworzywem sztucznym o zwiększonej odporności do zastosowania na blatach kuchennych.

Blaty laminowane wystarczy przecierać ściereczką zwilżoną woda z dodatkiem delikatnego detergentu. Do usunięcia trudniejszych plam możemy zastosować silniejszy środek do czyszczenia kuchni. Nie należy natomiast używać środków na bazie kwasów oraz proszków. Dodatkowa konserwacja nie jest potrzebna.

Do zdecydowanych zalet blatów laminowanych należy zaliczyć bardzo bogatą paletę kolorów i wzorów. Wykończenie może być matowe, półmatowe lub w połysku. Blaty wykończone laminatem wysokociśnieniowym są bardzo odporne na wysoką temperaturę, blaknięcie i zaplamienie. Cena jest zdecydowanie najbardziej atrakcyjna spośród wszystkich dostępnych na rynku materiałów na blaty. Wadą jest możliwość ‘puchnięcia’ pod wpływem wilgoci w miejscach łączeń, np. na styku ze zlewem czy płyty grzejnej.

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!