Sprytne rozwiązania w małych kuchniach

Projekt i wizualizacja wykonana w programie CAD Kuchnie z Renderem PRO

Zapewne wielu z nas jest posiadaczem wąskiej i długiej kuchni lub też takiej, która ma niewielki metraż. Pomimo, iż coraz częściej kuchnia połączona jest z salonem, to w dalszym ciągu część osób nie chce rezygnować z kuchni jako zamkniętego pomieszczenia. Otwarta przestrzeń zmusza do dbania o porządek, a na jego pilnowanie poprostu bardzo często brakuje nam czasu. Jeśli po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw zdecydujemy się jednak na zamkniętą kuchnię lub zwyczajnie nie mamy innego wyjścia – stajemy przed wyzwaniem urządzenia małego pomieszczenia, które musi być maksymalnie funkcjonalne. Nie od dziś wiadomo, że wystarczy kilka  prostych sztuczek, dzięki którym zaprojektowanie takiej kuchni stanie się łatwe i przyjemne.

Podstawowa zasada, o której należy pamiętać, to kolorystyka – powinna być jasna i świeża.   Kolejny ważny element to optymalna ilość widocznych elementów kuchennych. Pamiętajmy, że nadmiar drobiazgów "zagraci" nam kuchnię, a ich zupełny brak stworzy przestrzeń pustą i sterylną – co zupełnie nie będzie kojarzyło się z miejscem do gotowania. Dlatego, kupując sprzęt gospodarstwa domowego, warto zwrócić uwagę na ofertę producentów proponujących rozwiązania 2w1, czyli przykładowo wybierając piekarnik możemy zakupić taki z opcją mikrofali, a zamiast miksera, wyciskarki do cytrusów i blendera - wybrać jeden robot kuchenny.

Ciekawym i funkcjonalnym rozwiązaniem może być ruchoma wyspa/szafka z blatem roboczym, z możliwością dostawienia do stałego blatu w razie potrzeby. Oprócz dodatkowego blatu taki element może mieć szuflady i półki, które będą cennym miejscem na przechowywanie potrzebnych rzeczy. Zaletą takiego rozwiązania jest przede wszystkim możliwość zmiany miejsca w kuchni.

Alternatywą dla blatu roboczego ruchomej wyspy może być blat chowany w szafce. Na wysokości zajmuje on tylko kilka centymetrów, a po wysunięciu mamy dodatkowe miejsce do przygotowywania posiłków.

W małej kuchni warto pomyśleć o maksymalnym wykorzystaniu przestrzeni wnętrza. Wiszące szafki kuchenne możemy poprowadzić aż do sufitu - w ten sposób wolna przestrzeń pomiędzy sufitem a szafką zostanie wykorzystana, co da nam dodatkowe półki na przechowywanie. Sprytnym rozwiązaniem może być wykonanie szuflad zamiast cokołu w dolnych szafkach kuchennych. Drobny, niewidoczny zabieg, zapewni nam dodatkowo kilka szuflad.

 

Funcjonalnie w małej kuchni pomocne okażą się półki i szyny – na nich możemy umiejscowić elementy, które używamy codziennie. Zamiast zacząć od otwierania szuflad i szafek, sięgamy szybko po niezbędne rzeczy i zaczynamy gotowanie.

Kuchenny, mały stolik też może być "ruchomym" elementem. Po posiłku możemy go złożyć tak, aby przystawał do ściany. Także krzesła powinny mieć możliwość składania jedno na drugie. Organizacja miejsca do zjedzenia posiłku i możliwość jego zminimalizowania może się okazać bardzo pomocna przy "większym" gotowaniu w domu.

 

mgr inż. arch. Elżbieta Jacuńska

Projekty i wizualizacje wykonane w programie CAD Kuchnie z Renderem PRO  (producent programu - firma CAD Projekt K&A).

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!