Trójkąt roboczy w kuchni

Podczas planowania kuchni warto pamiętać o złotej zasadzie projektowania przestrzeni kuchennej, tzw. Trójkącie roboczym. Trójkąt roboczy obrazuje ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/ piekarnika, opartych na wierzchołkach trójkąta.

Ta prosta zasada sprawia, że wszystkie niezbędne produkty i sprzęty są usytuowane niedaleko siebie, co znacząco poprawia komfort pracy i zmniejsza odległości pokonywane podczas przygotowywania posiłku. Odległości między urządzeniami w TRÓJKĄCIE ROBOCZYM powinny mieścić się w następujących przedziałach:

→ między lodówką a zlewozmywakiem: 120-210 cm,

→ między zlewozmywakiem a kuchenką: 120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach)

→ między lodówką a kuchenką: 120- 270 cm.

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!