Trendy

Designerskie nowości

Kuchnia przyszłości

Jaka będzie kuchnia przyszłości? Jakie trendy mają na to wpływ? Jak będzie wygladał salon sprzedaży mebli w przyszłości? Stacjonarny salon musi być czymś więcej niż tylko miejscem prezentacji i sprzedaży produktów żeby przyciągnąć klienta. Sensualność w salonie aranżacji wnętrz powinna odgrywać coraz większą rolę.

Living Kitchen 2017 - subiektywnie zaobserwowane trendy

Artykuł zawiera subiektywne spostrzeżenia z targów Living Kitchen – jednej z najważniejszych dla branży kuchennej wydarzeń w Europie. Targi obywały się w dniach 16-22 stycznia 2017 roku w Kolonii i cieszyły się, jak zawsze bardzo dużym zainteresowaniem branży.

Relacja z Akademii Funkcjonalna Kuchnia w Poznaniu

II edycja Akademii Funkcjonalna Kuchnia "Empatia i sensualność" w Poznaniu. Praca designera to „zmienianie potrzeby w popyt”. Aby odnieść sukces musimy ponownie umieścić człowieka w centrum opowieści. Empatia jest po to, żeby podczas procesu kreacji nie tracić go z oczu. Problem leży w tym, że ludzie nie są świadomi jakie są ich potrzeby.

Sezon II Akademii Funkcjonalna Kuchnia - Katowice

Relacja z wydarzenia w Katowicach. Spotkanie otwierało II edycję konferencji "Funkcjonalna Kuchnia". Nowa formuła, nowe zagadnienia przygotowane przez profesjonalistów dla projektantów kuchni i architektów. Zapraszamy do zapoznania się z relacją z tego wydarzenia.

EuroCucina 2016 - zaobserwowane trendy

W czasie tej branżowej imprezy można zapoznać się z nowościami między innymi w zakresie: kolorów, dekorów, sposobu prezentacji rozwiązań dla kuchni, funkcjonalności oraz wszelkich trendów związanych z projektowaniem kuchni. Można również śledzić ewolucję jaką przechodzi rola kuchni w życiu człowieka.

Spotkanie partnerów Akademii Funkcjonalna Kuchnia

W dniu 30 sierpnia 2016 roku w Swarzędzu odbyło się spotkanie partnerów projektu: "Funkcjonalna Kuchnia". W czasie spotkania uczestnicy podsumowali pierwszą edycję projektu i opracowali program drugiej edycji Akademii Funkcjonalna Kuchnia.

Do czego potrzebujemy kuchnię? Czyli rzecz nie tylko o gotowaniu

Kuchnia – serce domu. To powiedzenie znają wszyscy. Co takiego ma w sobie, że przyciąga wszystkich domowników? Teoretycznie szykujemy tam tylko posiłki, a może aż? Tak naprawdę kuchnia to nie tylko miejsce do gotowania. To także nasze samopoczucie i kreatywność, czyli rzeczy, o których podczas codziennej krzątaniny nawet byśmy nie pomyśleli.

Design w zabudowie

Z biegiem lat i rozwojem technologii nasze wymagania, co do wyglądu pomieszczeń, w których żyjemy ulegają zmianie. Chcemy funkcjonalności i luksusu, a jednocześnie kompaktowości. Te cechy łączy w sobie design w zabudowie. Jaki design proponuje Siemens dla ludzi nowoczesnych, wymagających i zabieganych?

Energooszczędność w życiu

Energooszczędność  stała się poniekąd stylem życia.  W trosce o ochronę środowiska i wszystkich istot żyjących na naszej planecie, prowadzenie gospodarstwa domowego, które spełnia wymogi energooszczędności jest powodem do dumy.

Rozwój i autentyczność

Ostatnie lata przyniosły ogromne tempo zmian technologicznych. Innowacje cyfrowe, takie jak smartfony i tablety, umożliwiły zbudowanie trwałego  połączenia ze światem wirtualnym.

Smukłość i lekkość

Zmiana wielkości pomieszczeń, dynamika życia i poczucie, że mniej znaczy więcej zrodziły potrzebę oszczędzania przestrzeni, która coraz bardziej zyskuje na znaczeniu. Wyzwoliło to trend projektowania mebli smukłych i lekkich.

Esencjonalny design – marmur, szkło, stal

Marmur wraca i to w wielkim stylu. Szkło jest obecne w każdym budynku i otacza nas zewsząd. Aranżacja wnętrza z wykorzystaniem metalu przede wszystkim kojarzy się z zimnym, industrialnym lub minimalistycznym stylem.

Zlewozmywak a zmywarka

W latach 90. odsetek gospodarstw domowych posiadających zmywarkę wynosił ok. 2%. W roku 2013 wyniósł on ponad 34% (źródło: GUS).

Walory wyspy kuchennej

Wyspa kuchenna to coś więcej niż zmiana aranżacji i ustawienia mebli w kuchni. Wyspa oznacza inne podejście do pracy w kuchni, do rozmieszczenia poszczególnych szafek, a co za tym idzie do ergonomii i co może się wydawać zaskakujące – również do komunikacji.

Śmieciowy temat

Każdy z nas przygotowuje posiłki. Jednym z nas sprawia to wielką przyjemność, dla innych jest to czynność mocno uciążliwa. Zawsze jednak przygotowując nawet najprostsze posiłki „produkujemy” sporą ilość odpadów, które trzeba jak najszybciej uprzątnąć.

Kitchen - Focal point of life

Kuchnia zakończyła swoją karierę jako miejsce wyłącznie do gotowania i przygotowywania posiłków. Kuchnia to centralny punkt naszego życia.

EUROCUCINA 2014

Targi w Mediolanie widziane okiem jednego ze specjalistów w dziedzinie wyposażenia wewnętrznego mebli.

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!