Jak urządzić kuchnię i salon w jednym pomieszczeniu?

Coraz częściej w naszych domach łączymy kuchnię z salonem w jednym pomieszczeniu. Zazwyczaj jest to jedna otwarta przestrzeń, szeroki otwór lub przestronne przeszklone drzwi pomiędzy pomieszczeniami. Możliwości jest wiele, ale powód jeden - chęć przebywania z innymi domownikami. Osoba gotująca zazwyczaj ma towarzystwo w kuchni i chce uczestniczyć w wydarzeniach domowych. Dlatego dążymy do połączenia przyjemnego z pożytecznym. Możemy przygotować przestrzeń tak, aby gotujący był w centrum rodzinnych wydarzeń i miał swobodę tworzenia w kuchni. Rozwiązaniem jest właśnie połączenie dwóch przestrzeni w jedną. Problem jednak pojawia się, kiedy chcemy aby wizualnie tworzyły jedną spójną całość.

Aby kuchnia stała się częścią salonu, trzeba wykluczyć standardowe myślenie o tym pomieszczeniu. Pierwszym bezpiecznym i oczywistym pomysłem jest wyspa. Podświadomie tworzymy łącznik między wnętrzami. Może ona pełnić wówczas różne funkcje: gotowanie lub zmywanie – od strony kuchni, miejsce do pracy i spożycia posiłku - od salonu. Kuszącą propozycją jest również zabudowa wyspy od strony salonu tak, aby była częścią meblową czy małą biblioteczką. Jest to element, który w prosty sposób pozwala połączyć kuchnię, salon i jadalnię.

Nasza kuchnia powinna pozostać wizualnie miejscem drugoplanowym. Co nie znaczy wcale, że ma być nieoryginalna. Pamiętajmy przede wszystkim, że projektujemy jedno pomieszczenie, które pełni różne funkcje, ale nadal pozostaje jedną przestrzenią. Zastosowane materiały i kolory mogą być pokrewne do tych w salonie lub zupełnie neutralne. W źle zaprojektowanym pomieszczeniu tego typu, siedząc na kanapie, będziemy się czuć bardziej jak w kuchni. Dlatego bezpieczną opcją jest na przykład wykorzystanie tego samego materiału (np. drewna, kamienia, itp.), zarówno w częściach salonu jak i kuchni. To samo dotyczy tonacji i odcieni. Stosując pokrewne kolory stworzymy płynne przejścia pomiędzy naszymi strefami.          

Możemy również pokusić się o ukrycie możliwie całej kuchni, umieszczając sprzęty pod zabudowę, wykonując fronty w kolorystyce czy okładzinie takiej samej jak ściany. Wtedy jednak znika kuchenny klimat. Taka alternatywa jest dobra dla osób, które nie gotują często w domu lub nie zależy im zupełnie na tym, aby kuchnia była widoczna i zwracała uwagę w pomieszczeniu.

Podsumowując, aby uzyskać spójny klimat wnętrza, powinniśmy pamiętać, że projektujemy jedną przestrzeń, w której znajdują się dwie strefy o różnym przeznaczeniu. Potrzebujemy elementów, które je połączą. Mogą być to obiekty, kolory czy materiały, których będziemy się konsekwentnie trzymać w całym pomieszczeniu.

mgr inż. arch. Elżbieta Jacuńska

 

Projekty i wizualizacje wykonane w programie CAD Kuchnie z Renderem PRO

(producent programu - firma CAD Projekt K&A).

Dowiedz się więcej o programie na stronie producenta – firmy CAD Projekt K&A.

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!