Living Kitchen 2017 - subiektywnie zaobserwowane trendy

Chcieliśmy się z Państwem podzielić naszymi, subiektywnymi spostrzeżeniami z obserwacji trendów na targach Living Kitchen – jednej z najważniejszych dla branży kuchennej wydarzeń w Europie. Targi obywały się w dniach 16-22 stycznia 2017 roku w Kolonii i cieszyły się, jak zawsze bardzo dużym zainteresowaniem branży. Nasze spostrzeżenia układają się w listę zaobserwowanych trendów, które będą istotne dla projektantów kuchni i architektów. Poniżej ich lista.
1. Czarny mat - znaczne nasilenie, bardzo dużo realizacji, więcej niż na targach EuroCucina w 2016 roku.
2. Szary mat – nadal atrakcyjna szarość w macie, chociaż nie tak często eksponowany na stoiskach, jak w czasie poprzedniej edycji targów.
3. Szara klasyka – kuchnie klasyczne, ramiakowo-płycinowe w szarościach. MDF kolor szary, koniecznie mat. Pojawiają się również czarne.
4. Beton – beton zawitał na fronty.
5. Biały mat – cały czas modny!
6. Dąb – obecny w różnych odcieniach zbliżonych do naturalnego. Nawiązania do autentyzmu: widoczne fladry, pęknięcia.
7. Orzech – obok dębu drugi najpopularniejszy gatunek drewna. Można nawet odnieść wrażenie, że orzech prześciga dąb. Dało się zaobserwować bardzo dużo orzechowych ekspozycji. Występował także orzech przybrązowiony, matowe wykończenia: blaty, stoły, regały.
8. Kontrasty – cały czas obecne: czarny- biały, czarny lub szary łączący się z drewnem dębowym lub orzechowym.
9. Akcenty - wiele marek umieszczało kolor akcentujący:
- żółty od jaskrawego do ciemnożółtego,
- odcienie błękitu,
- jasnozielony,
- ceglasty (kolor cegłowy) i ciemna pomarańcza.
10. Systemy bezuchwytowe – oparte na systemach korytkowych. Korytka w kolorze czarnym, także inne kolory. Zauważalne podświetlenie korytka znajdującego się bezpośrednio pod blatem. Blat zyskiwał wrażenie lekkości i wyeksponowania, dzięki umiejętnemu zastosowaniu światła.
11. Powszechne kontrasty np. gruby – cienki.
12. Regały podblatowe – podświetlane.
13. Nadal obecne akwaria, czyli witryny obowiązkowo z podświetlonymi wnętrzami, przy czym funkcjonują 2 sposoby oświetlania:
a) bok szafki – system podświetlania boków szafki,
b) podświetlenie półki – akwaria z podświetlanymi półkami, akwaria z frontów aluminiowych. Fronty na bazie paneli aluminiowych, szkło z wtopioną imitacją siatki.
14. Regały oparte na konstrukcji metalowej. Na rynku niemieckim sprowadzone do aluminiowych systemów i profilowych złączek. Regały występują w wykończeniu szampańskim i czarnym. Rzadkością były konstrukcje z surowej stali z widocznymi spawami.
15. Vintage – cały czas jest tematem:
a) projektowanie nowych produktów w stylu starych,
b) dekorowanie nowoczesnych kuchni przedmiotami bardzo zużytymi, o wartości historycznej.
16. Nieustanne wykorzystanie systemów relingów i zawieszek w niszach międzyszafkowych. Regał żaluzjowy - doskonałe miejsce na drobny sprzęt, który można ukryć na blacie.
17. Systemy rastrów. Wiele marek posiada w swojej kolekcji 2 typoszeregi szafek:
a) klasyczny oparty o raster 140 mm, w którym dolny korpus ma wysokość 72 cm, przeznaczonego głównie do starego budownictwa, w którym parapety są umieszczone niżej,
b) nowoczesny oparty na rastrze 130 mm, w którym dolny korpus ma wysokość 78 cm i posiada 6 modułów, więc o 1 więcej w stosunku do klasycznego, co zwiększa jakże potrzebną przestrzeń użytkową w kuchni.
18. Do kuchni wkracza internet rzeczy (ang. Internet of Things IoT). Kuchnia staje się integralną częścią inteligentnego domu. Na razie producenci sprzętu gospodarstwa domowego podejmują próby integracji urządzeń w jedną sieć zarządzania gospodarstwa domowego poprzez system zarządzania zapasami, optymalizacji diety, interfejsów głosowych i wielu innych.
Jeżeli interesuje Cię zakup kuchni skontaktuj się z projektantem kuchni.