Relacja z Akademii Funkcjonalna Kuchnia w Gdańsku 20.04.2017

Akademia Funkcjonalna Kuchnia
Sezon drugi: "Empatia i sensualność"


 W dniu 20 kwietnia 2017 roku w Gdańsku odbyła się Akademia Funkcjonalna Kuchnia. Była to już II edycja Akademii prowadzona pod hasłem:"Empatia i sensualność". Wydarzenie było skierowane do architektów i projektantów wnętrz. Sygnalizowano na nim wagę procesu projektowania i zwrcano uwagę na konieczność umieszczenia człowieka w centrum procesu projektowego. W wydarzeniu wzięło udział ponad 30 architektów z Gdańska. W czasie Akademii wykładowcy zwracali uwagę słuchaczy na to, że praca designera to „zmienianie potrzeby w popyt”. Prowadzący przekonywali projektantów, że aby odnieść sukces muszą ponownie umieścić człowieka w centrum procesu projektowania. Wskazywali również na wagę empatii. Problem leży w tym, że ludzie nie są świadomi jakie są ich potrzeby. Prawdziwym zadaniem projektanta jest więc pomaganie ludziom w wyrażaniu ukrytych potrzeb. Poruszane były również kwestie sensualności: "czuję więc jestem", bo przecież sensualność to odbieranie bodźców przy pomocy zmysłów. To również ważny aspekt, który architekci powinni brać pod uwagę przy projektowaniu kuchni.

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!