Kuchnie wykorzystujące kamień

Łupek, marmur, trawertyn, granit. Wytrzymały, higieniczny, odporny.

Zarówno granit, jak i marmur i jego pochodne (wapień, trawertyn i onyks) są wydobywane z ziemi, lecz z różnych jej miejsc. Skała granitowa pierwotnie jest formowana głęboko w płaszczu ziemi w ekstremalnie wysokiej temperaturze. Miejscem pochodzenia marmuru jest natomiast dno oceanów – konkretnie osady powstałe ze szczątków związków organicznych w czasie liczonym na miliony lat twardnieją, zamieniając się w kamień. Ponieważ głównym składnikiem marmuru jest wapień, inna jest jego odporność i funkcjonalność.

Kamień pomimo swojej ogromnej odporności “pracuje” ze swoim otoczeniem. Nastawiony na długi kontakt z jakąś substancją może ją absorbować, z czasem przejmując jej właściwości – czyli np. mogą powstać plamy, bądź można zaobserwować delikatną zmianę koloru (ściemnienie). Marmur będąc kamieniem bardziej miękkim niż granit jest w większym stopniu narażony na tego typu zmiany. Znajduje co prawda szerokie zastosowanie w płytkach na posadzki, w łazienkach, także kuchniach, przy czym należy jednak pamiętać, że wymaga więcej uwagi i pielęgnacji, gdyż zaniedbany szybciej niż granit może nabrać plam. Dlatego o ile w miejscach nie narażonych na intensywne działanie warunków atmosferycznych lub środki chemiczne jest jak najbardziej na miejscu, o tyle w miejscach w których takie warunki występują nie polecamy stosować marmuru. Przykładem są tutaj blaty kuchenne, które zazwyczaj intensywnie używane, często mają kontakt z różnymi chemikaliami, olejami itp.

 

 

 

Najczęściej wykorzystywanym gatunkiem kamienia na blaty jest granit, który charakteryzuje się dużą twardością. Powierzchnia ma naturalne fugi i może przyjmować ciecze. Po impregnacji silikonem lub podobnym środkiem przyjmowanie cieczy może być zmniejszone, ale nie zlikwidowane. Tłuszcz, olej i inne ciecze dostępne w handlu powinny być natychmiast usunięte, aby nie pozostały trwałe plamy. Gorące garnki należy stawiać na podstawkach, aby uniknąć porysowania. Jako produkt naturalny każdy kamień jest niepowtarzalny, a wiec poszczególne płyty mogą się różnić pod względem koloru i struktury.

Blaty z kamienia wyglądają bardzo efektownie. Ze względu na ich ciężar wymagają nieraz wzmocnionej konstrukcji szafek.

W przypadku konserwacji na co dzień wystarczy  przetrzeć blat wilgotna ściereczką (bez użycia detergentów). Nie należy stosować preparatów zawierających kwasy (m.in. cytrynowy, octowy czy solny), ponieważ pod ich wpływem kamień matowieje. Powłokę mogą też niszczyć środki z soda oczyszczoną, benzyną czy acetonem. Do usuwania plam stosuje się specjalne preparaty przeznaczone do granitu, marmuru i trawertynu. Blaty należy regularnie zabezpieczać  impregnatami do kamienia – w pierwszym roku użytkowania co 3-4 miesiące, później wystarczy dwa razy w roku.

Niezaprzeczalną zaletą jest wysoka trwałość blatów z kamienia oraz zachowanie przez nie koloru. Do wad zaliczyć można duży ciężar, trudność w obróbce, co ogranicza możliwości jego formowania oraz wyższą cenę od standardowych blatów kuchennych.

Granit jest bardzo cenionym surowcem. Dzięki niemu zawsze można podkreślić ponadczasowy charakter obiektu, podnieść standard użyteczności różnych przestrzeni architektonicznych.

Fenomen granitu polega na tym, że posiadając bardzo wysoką odporność na ścieranie, niezwykłą trwałość, mrozoodporność i kwasoodporność, równocześnie jest materiałem podatnym na kształtowanie dowolnych formatów. Na drodze procesów technologicznych (płomieniowanie, piaskowanie, groszkowanie) można uzyskać różne struktury granitu.

Zastosowanie granitu jest wszechstronne, począwszy od dużej architektury, budowy dróg, mostów, placów, aż po obiekty sakralne. To podstawowy materiał budowlany stosowany jako okładzina ścian i posadzek w budynkach o charakterze publicznym. Granit się nie pali, jest bezpiecznym i ekologicznym materiałem, dającym się łatwo utrzymać w czystości.

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!