Kuchnie z metalu

Metale wykorzystywane są w kuchni albo ze względów technicznych, jak okuciach, w sprzęcie gospodarstwa domowego lub zlewozmywakach, albo dla podniesienia wizerunku kuchni.  Głównie używane jest aluminium i stal szlachetna.

Metal uwypuklony jest w kuchniach typu high-tech, tzw. laboratoriach kuchennych. Doskonale komponuje się z zimnym szkłem. Jak lustro optycznie powiększa wnętrze, odbijając ciekawie światło.

Coraz częściej stosowany jest również na blatach w kuchni, wprowadzając industrialny, przemysłowy i profesjonalny styl do wnętrz naszych domostw.

Największą zaletą tego materiału są jego estetyczno - higieniczne właściwości. Nie gromadzą się na nim drobnoustroje, jest wdzięczny do mycia, odporny na wilgoć i niepalny. Do wad zaliczyć można trudność w nadaniu mu dowolnego kształtu. Należy pamiętać również o tym, że w miarę upływu czasu taki blat również pokryje się zarysowaniami.

Blat można zrobić z aluminium lub ze stali. Najlepsza i najtrwalsza jest odporna na wilgoć i korozję stal kwasoodporna, stal niższej jakości szybciej się przebarwia, trudniej ją wyczyścić, łatwiej ją zarysować, a po jakimś czasie może korodować.Blaty metalowe dobrze łączą się ze stalowymi stelażami.

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!