Kuchnie z okleiny modyfikowanej

Okleina modyfikowana -  znana jako fornir restrukturyzowany jest nowym produktem pochodzącym z przetworzenia drewna. Dzięki wysokiej jakości technologii produkcji może spełniać wymagania każdego klienta.

W czasach kiedy wymogi rynku wymuszają na producentach poszukiwanie nowych wzorów oklein, coraz bardziej powtarzalnych a przy tym ekonomicznych w przerobie, coraz częściej wykorzystywane są okleiny modyfikowane (rekonstruowane). Fornir taki nie kłóci się z ogólnie przyjętymi trendami proekologicznymi i będąc produktem z drewna spełnia oczekiwania oraz wymagania nowoczesnego klienta.

Okleina modyfikowana powstaje z drewna drzew szybko rosnących, dzięki czemu ich produkcja nie wpływa negatywnie na gospodarkę leśną. Niewątpliwą zaletą oklein rekonstruowanych jest też fakt że dają one możliwość uzyskania powtarzalności zarówno wzoru, struktury i koloru, umożliwiając produkcje dla dużych i małych serii w perspektywie czasu. W odróżnieniu od fornirów naturalnych nie są obarczone różnicami w układzie słoja, kolorze czy odcieniu wynikających z różnych środowisk procesu fotosyntezy. Dzięki temu kontynuacja prac, doróbek i modyfikacji nie stanowi już problemu a dodatkowo materiał jest wykorzystany bardzo efektywnie.

 

Cechy:

  • powtarzalność usłojenia i koloru
  • forniry pozbawione typowych dla oklein naturalnych wad, jak sęki czy przebarwienia
  • elastyczność- ze względu na podklejoną fizelinę.

 

Zalety:

  • niezwykła wytrzymałość,
  • łatwość pracy z materiałem,
  • ułatwione  składowanie - okleina mniej podatna na skoki wilgotności i temperatury powietrza, dzięki czemu spada znacznie ilość odpadów,
  • podbarwienie fizeliny sprawia, że przy kątach ostrych jest ona niewidoczna,
  • możliwość szlifowania forniru, zanim zostanie naklejony na docelowy materiał,
Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!