Kuchnie z okleiny naturalnej

Fornir, inaczej okleina naturalna to drewno cienko skrawane na plastry grubości od 0,6 do 2 mm. Poprzez naklejenie forniru na płytę drewnopochodną uzyskuje się podobny wygląd jak w przypadku drewna litego i redukuje jednocześnie niedoskonałości drewna wynikające z jego podatności na wilgotność powietrza. Podobnie jak w przypadku drewna, cechami forniru są niejednolitość faktury, zróżnicowana struktura, kontrasty kolorystyczne, przebarwienia i sęczki. Te właściwości morfologiczne okleiny naturalnej, charakterystyczne dla materiału pochodzenia naturalnego, wynikające ze zróżnicowanych warunków środowiska w  jakim drzewo wzrastało, odróżniają ją od tworzyw wytworzonych sztucznie i jako takie nie stanowią wady wyrobu. Wręcz przeciwnie - są one wyznacznikiem dobrej jakości.

 

 

Okleina naturalna to powłoka do pokrycia materiału bazowego uzyskana z materiałów naturalnych. Drzewo po ścięciu jest czyszczone z kory i cięte na odcinki. W tej formie trafia na maszyny, gdzie zakłada się je jak walec na specjalne uchwyty, do jego powierzchni przykłada noże i podczas ruchu obrotowego „skóruje fornir”. Warstwy są ze sobą sklejane i po wyschnięciu kleju lakierowane na żądany kolor, później zabezpieczane bezbarwnym lakierem i utwardzane promieniowaniem UV. W ten sposób właśnie uzyskujemy płaski płat okleiny, który po odpowiednim przygotowaniu trafia na materiał bazowy.

Produkty w tego rodzaju okleinie charakteryzują się dużą różnorodnością, na co wpływ mają nieregularne słoje – szersze lub zawinięte (w miejscu, gdzie był sęk). Dlatego też, tak jak nie ma dwóch identycznych drzew, nie ma dwóch identycznych par frontów w okleinie naturalnej.

 

 

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!