Obliczenie potrzebnej przestrzeni użytkowej w kuchni w zależności od planowanych przedmiotów – ilość szuflad i półek

Zacznijmy od krótkiego wyjaśnienia czym jest przestrzeń użytkowa, w której będziemy się poruszać.

 

Przestrzeń użytkowa to niezbędne miejsce do przechowywania całego wyposażenia kuchennego. Powinna ona być dopasowana do indywidualnych potrzeb oraz wystarczająca do przechowywania m.in. sztućców, naczyń, garnków, patelni, przypraw, zapasów oraz artykułów chłodzonych.

Wielkość niezbędnej przestrzeni użytkowej jest uzależniona od stylu życia, wielkości rodziny, jak również częstotliwości robienia zakupów i gotowania.


W wielu kuchniach brakuje odpowiedniej przestrzeni do przechowywania.
Zanim zdecydują się Państwo na nową kuchnię, należy sprawdzić czy wszystko to, co ma być w niej przechowywane będzie miało swoje miejsce. Wielu nabywców kuchni stwierdza za późno, że potrzebują więcej przestrzeni użytkowej.

 

Najważniejsze jest określenie niezbędnej przestrzeni użytkowej

Wielu nabywców kuchni stwierdza po jej zakupie, że ma za mało przestrzeni do przechowywania całego wyposażenia kuchennego. Takiej sytuacji można uniknąć, jeśli już na etapie projektowania kuchni ustali się jej indywidualną i niezbędną wielkość.

JAK OBLICZYĆ ODPOWIEDNIĄ PRZESTRZEŃ UŻYTKOWĄ (ROBOCZĄ)?

 

Planowanie kuchni według stref:

Każdy dobry projekt kuchni powinien rozpoczynać plan stref. Strefy to obszar pracy w kuchni. Państwa nowa kuchnia powinna być nie tylko ładna, ale przede wszystkim funkcjonalna. Jeśli uwzględnią Państwo strefy kuchni w swoim projekcie to zyskają Państwo:

  • Krótkie odcinki dróg dzięki prawidłowemu ustawieniu stref
  • Przyjemną pozycje ciała i ergonomię pracy
  • Płynny przebieg pracy, czyli oszczędność czasu
  • Przejrzystość w przechowywanych produktach
  • Optymalny dostęp, aż do najgłębszego narożnika

 

Funkcjonowanie:

 

Poradnik planowania stref prezentuje optymalne rozwiązania przechowywania wyposażenia kuchennego.

 

1)      Ustalcie Państwo układ kuchni - strefy w kuchni.

2)      Wybierzcie produkty do stref.

 

STREFA ZAPASÓW:

  • Pieczywo
  • Płatki, chrupki, müsli
  • Kawa, herbata
  • Dodatki
  • Półprodukty
  • Produkty gotowe
  • Konserwy
  • Napoje
  • Słodycze itp.
  • Pokarm dla niemowląt
  • Produkty wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych

 

STREFA PRZECHOWYWANIA

  • Sztućce
  • Talerze
  • Serwis kawowy
  • Patery, misy, miseczki, salaterki
  • Pojemniki do przechowywania żywności
  • Drobiazgi
  • Serwetki
  • Ekspres do kawy
  • Krajalnica
  • Toster
  • Czajnik elektryczny
  • Drobny sprzęt
  • Deski do krojenia
  • Dzbanki
  • Dekoracje stołu
  • Kieliszki, szklanki

 

STREFA ZMYWANIA

  • Zlewozmywak
  • zmywarka
  • Sortowniki na odpady
  • Przybory do zmywania, gąbki, szczoteczki etc.
  • Środki czystości
  • Ręczniki kuchenne
  • Worki na śmieci
  • Torby na zakupy
  • Karma  dla zwierząt

 

STREFA PRZYGOTOWYWANIA

  • Sztućce robocze
  • Przybory kuchenne
  • Noże
  • Deski do krojenia
  • Miski
  • Najczęściej używane przyprawy (ocet, olej)
  • Folie, woreczki, papier do pieczenia
  • Waga kuchenna
  • Robot kuchenny, blender etc.

 

STREFA GOTOWANIA / PIECZENIA

  • Sztućce i przybory do gotowania
  • Garnki
  • Patelnie
  • Pokrywki
  • Naczynia żaroodporne
  • Formy do ciast, zapiekanek etc.
  • Blachy do pieczenia
  • Rękawice kuchenne
  • Przybory do pieczenia
  • Dodatki do pieczenia
  • Książki kucharskie
  • Szybkowar
  • Płyta grzewcza
  • Pochłaniacz
  • Piekarnik
  • Mikrofalówka

 

3)      Na rozmowę z projektantem weźcie ze sobą swój osobisty plan stref.

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!