Uwarunkowania antropologiczne istotne przy wyborze kuchni

Wzrost, wys. łokcia

Coraz większa liczba społeczeństwa cierpi na schorzenia kręgosłupa spowodowane złymi nawykami, nieergonomicznym przystosowaniem miejsca pracy, czy też wykonywaniem czynności w nieodpowiedniej pozycji, które skutkuje niekorzystnym obciążeniem mięśni czy dysków. Biorąc pod uwagę powyższe informacje, istotnymi kwestiami do ustalenia są:

  • Wzrost użytkownika kuchni, wysokość łokcia – w celu optymalnego dopasowania wysokości powierzchni roboczych
  • Sposób pracy użytkownika – czy jest prawo- czy leworęczny, aby dopasować odpowiednie ustawienie stref w kuchni
  • Powierzchnie z regulacją wysokości – aby poza główną powierzchnią roboczą zaplanować również inne, odpowiednie dla pozycji siedzącej

 

Zobacz także: ERGONOMIA

Zapisz się do naszego
Newslettera i badź
zawsze na bieżąco!